Referenser » Kineum - Göteborg

Kineum - Göteborg

Kineum ligger i hjärtat av Gårda, en stadsdel i Göteborg som just nu genomgår en modernisering med många spännande projekt. Den 27 våningar höga byggnaden färdigställdes 2022 och har en fantastisk fasad av glas och metall och fungerar som en kombination av hotell och kontorsbyggnad.
Light Bureau fick uppdraget att skapa fasadbelysningen och tog in Stockholm Lighting Company i projektet med en utmanande vision – att belysa fasaden på en 100m hög byggnad utan att orsaka ljusföroreningar.

Stockholm Lighting, Light Bureau och Lumenpulse tog tillsammans fram en skräddarsydd optik som kombinerade mikro-snoots och optisk film. Fotoner som skulle ha gått upp i himlen fokuserades i stället på fasaden. Resultatet är en subtil och vacker design som använder ljus på ett mycket effektivt sätt och lyfter fram den komplexa designen av fasaden.

Armaturerna har monterats på Aluminiumstolpar från Technilum. Stolparna med sina armaturer påminner om en gammal oljelampa med två balanserade diskar som döljer ljuskällorna. Den unika designen gör att stolparna bidrar till byggnadens arkitektur på ett fint sätt.
Fasadbelysningen styrs av en Pharos LPC1. Armaturerna kan programmeras för subtila ljuseffekter som ger en illusion av en vridande och vågig yta. Dessutom regleras ljusstyrkan beroende på omgivande ljus och under dimmiga dagar dimras fasadbelysningen för att inte skapa ljusföroreningar i staden.

Ljusdesigner : Afonso Almeida, Kristofer Karlsson – Light Bureau
Fotograf: Ulf Celander

Taggar FasadbelysningExteriör
Dela