Jun 2024
Clarion Vantaa Hotell

Clarion Vantaa Hotell

För helt nybyggda Clarion Hotel Vantaa vid Helsingfors flygplats har Claes Pereswetoff-Morath på Tengbom specialritat en praktfull takkrona bestående av 21 st Lysabel pendlar från Intra lighting d.o.o. Armaturen hänger centralt i lobbyn i anslutning till et trapphus och både ljussätter och skapar rymd i rummet.
 

Se fler bilder

Postat i Interiörprojekt
Dela   
Nov 2023
Frösundavik Gate:01

Frösundavik Gate:01

Gate:01 är namnet på den byggnad i Hagaparken som tidigare var SAS Huvudkontor. Idag är byggnaden bas för ett 30-tal företag inom olika branscher som gemensamt delar på ett stort utbud av tjänster, från cykelgarage och gym till restauranger. 

Byggnaden har stora glaspartier som ger mycket dagsljusinsläpp och suddar ut skillnaderna mellan ute och inne under dagtid. Under dygnets mörka timmar har man satsat på lekfull belysning som lyfter fram rymden i lokalerna och utgör blickfång för besökaren.

Ljusdesign: Daniel Holmqvist,  Noble Design

Foto: Fredrik Birkler

Postat i Interiörprojekt
Dela   
Sep 2021
Svenska Ljuspriset

Svenska Ljuspriset

Snart är det dags för Ljusdagen 2021 men tyvärr får vi vänta ännu ett år på att få fira pristagarna på plats. Belysningsbranschen gör det bästa av situationen och sänder årets evenemang Live så ta chansen och titta tillsammans med dina kollegor. Vi håller extra tummar för Centralstationen och Östermalms Saluhall där vi är delaktiga som leverantör av belysning och styrning. 
Foto: Kai Piippo

Jun 2021
Invigning av kontoret

Invigning av kontoret

Onsdagen den 23 juni invigde vi formellt vårt nya kontor och showroom på Norr Mälarstrand 78. Denna gång var det bara vi anställda som fick vara med och fira men vi lovar att så fort det är möjligt återkomma med en invigning där alla ni kunder och partners kommer att bjudas in. Så länge är ni självklart välkomna in på en visning eller bara en kopp kaffe.

Maj 2021
Slutprogrammering på Jumpyard i Skövde

Slutprogrammering på Jumpyard i Skövde

Grattis Skövde! Måndagen den 25/5 öppnar Jupyard sin anläggning i Skövde. Här finns förutom trampoliner en skyride, nya attraktionen Wipeout och flera ytor för umgänge med kompisar. Alltihop är väl belyst med allmänbelysning från Intra och effektbelysning från Invent Design och Bellalite. Styrsystem från Pharos Controls och Lutron. Blir det en regnig och grå sommar så är det garanterat ljust, torrt och  kul på Jumpyard. 

Postat i Interiörprojekt
Dela   
Apr 2021
Medborgarhuset - Forsgrenska badet

Medborgarhuset - Forsgrenska badet

Medborgarhuset är ett spännande projekt som nominerats till årets Ljuspris och som vi varit delaktiga i. Notera det snygga montaget av Lumenfacade armaturerna bakom de inmålade plåtarna. 

Ljusdesign: Tyréns

Installation: Nymans El

Foto: Jansin&Hammarling

 

Postat i Interiörprojekt
Dela   
Mar 2021
Årets Ljuspris

Årets Ljuspris

I senaste numret av Ljuskultur presenteras de 14 bidragen som tävlar i årets upplaga av Ljuspriset. Många fantastiska projekt är med och tävlar i år så juryn kommer få ett tufft jobb. Prisutdelningen är en av årets höjdpunkter och vi alla tummar för att vi kan få vara på plats och heja i år.  Extra kul är det att vi är delaktiga som leverantör av belysning eller styrsystem till 7 av de 14 bidragen.

Postat i Interiörprojekt
Dela   
Okt 2020
Vårt nya kontor växer fram

Vårt nya kontor växer fram

Vi är nu i full gång med ombyggnationen av det nya kontoret på Norr Mälarstrand. Rivningsarbetena är avklarade och nu börjar den spännande fasen att bygga upp kontoret precis så som vi vill ha det. Vi tackar  Alexander Lervik för ett grymt arbete med konceptet - det kan inte bli annat än bra. Bilderna visar köket som det ser ut idag och som det kommer att bli.

Se fler bilder

Postat i Interiörprojekt
Dela   
Sep 2020
Jump Yard Åre

Jump Yard Åre

Jump Yard bygger aktivitetslokaler med trampoliner, klättring, linbanor och andra adrenalinkickar runtom i hela Sverige. Stockholm Lighting levererar belysning till hallarna och den första hallen ut för oss är Jump Yard Åre. Vi tycker själva det blev riktigt bra. Armaturer från Intra och Invent Design och styrsystem från Digidot, Pharos och Lutron.

Postat i Interiörprojekt
Dela   
Nov 2019
Kindred - årets snyggaste kontor

Kindred - årets snyggaste kontor

När Kindred, ett av Europas största spelutvecklingsföretag, inreder ett nytt kontor i Stockholm ska det självklart vara digitala inslag i miljöerna. I lobbyn möts man av en enorm pixelvägg som genom färg och rörelser skapar olika stämningar efter behov. Stockholm Lighting har levererat och programmerat pixelväggen och styrsystem från Pharos Controls. Projektet belönades 2019 med utmärkelsen "Årets snyggaste kontor"

Arkitekt: Studio Sockholm

Ljusdesign: Node Ljusdesign

Elinstalltör: Salléns/Assemblin

Nov 2018
Frederikshavn Kirke

Frederikshavn Kirke

Fredrikhavns Kyrka totalrenoverades 2018 och en av de vitigaste kraven var att all belysning skulle kunna styras. Stockholm Lightings danska dotterblag Retail Refexlions stod levererade i samarbete med installatören Nordelektro AS ett system från Lutron Homeworks QS, som  löste uppgiften att både vara användarvänligt, kunan styras från väggpaneler och en app och vara flexibelt så att användarens själv kan ändra på scener. 

Se fler bilder

Postat i Interiörprojekt
Dela   
Apr 2018
Grand Hotell nominerat till Darc Awards

Grand Hotell nominerat till Darc Awards

Ljussättningen av Grand Hotells Vinterträdgård har nominerats till Darc Awards i kategorin "Play".Ljussättningen är gjord av ÅF Lighting och projektet är sedan tidigare nominerat till Svenska Ljuspriset och Lighting Design Awards 2018. 

Vinterträdgården byggdes i början av 1900-talet då hotelldirektris Wilhelmina Skogh ville skapa en ständigt grönskande trädgård för att kompensera för den svenska kylan. Den kulturmärkta miljön har moderniserats och kompletterats med nya ljuslösningar samt projektionsytor med 360° videomapping som täcker sammanlagt 1000 m2. Stockholm Lighting har levererat, projekterat och driftsatt ett DMX styrsystem från Pharos Controls för all fast belysning. Gå in och rösta på projektet här

https://darcawards.com/decorative/grand-hotel-stockholm-the-winter-garden-sweden/

https://ljuskultur.se/artiklar/arets-tavlande/

http://awards.lighting.co.uk/shortlist-2018/

Jan 2018
Svävande ringar

Svävande ringar

De kom för några år sedan, de svävande LED ringarna, och blev snabbt populära för stora utrymmen med rejäl takhöjd. De första modellerna fanns i ganska få standardstorlekar och  utbudet av olika ljusbilder var begränsat. Nu har produkterna utvecklats och kan anpassas till nästan vilken idé som helst. Den kanske mest imponerande nyheten på området är Wawe från Intra som finns med diameter 8 m som standard. Läs mer här

Postat i Interiörprojekt
Dela   
Jan 2017
House Be

House Be

House Be in Åre börjar ta form. Med Cooledge skapas en känsla av dagsljus även under årets mörkaste månader. Är du nyfiken på Åres nya Tech hus så läs artikeln i Veckans Affärer här

Se fler bilder

Postat i Interiörprojekt
Dela   
Nov 2016
Hemköp

Hemköp

Hemköp i Skarpnäck har fått en svävande ljuslåda entrén. Det var viktigt att lådan blev så tunn som möjligt samtidigt som de krävdes hög ljusintensitet, en inte helt enkel kombination. Lösningen blev tunna, flexibla LED plattor från Cooledge, en produkt som klarar att sprida ljuset på mycket kort sträcka så att det blir ett jämt fint ljus. Ljusintensiteten styrs trådlöst med Tripak från Lutron

Nov 2014
Octapharma

Octapharma

När Stockhoms innerstads enda större industri, Octapharma,  växte ur sina lokaler på Västra Kungsholmen förvärvade man det så kallade Stora Bryggeriet byggt 1890-1891. Fastigheten, som har en blå kulturhistorisk klassificering, har nu byggts om för att inrymma företagets huvudkontor, mötes- och konferensavdelningar, omklädningsrum, lager och matsalar. Joliark arkitekter har varsamt tillsammans med en antikvarisk expert och i samråd med Stadsbyggnadskontor och Stadsmuseum renoverat huset, som vid förvärvet var i extremt dåligt skick. Ljusdesigner var Tomas Höglund från El Concept Sweden AB och Stockholm Lighting har levererat linjära belysningsprofiler från Lumenpulse.  Foto: Tomas Höglund

Postat i Interiörprojekt
Dela   
Jul 2014
Narvikshallen - 3 ggr mer ljus och 10 ggr lägre elräkning!

Narvikshallen - 3 ggr mer ljus och 10 ggr lägre elräkning!

Narviks fotbollslag tränar under en stor del av året inomhus i Narvikshallen. Under sommaren då man tränar ute, har man passat på att byta ut belysningen i hallen. Den tidigare belysningen bestod av 90 st 400 W metallhalogenarmaturer och elförbrukningen låg på 36 kW. Efter bytet till 40 st LED armaturer från Digital Lumens ligger förbrukningen på 9,6 kW . Besparingen stannar dock inte där då de nya armaturerna även har inyggda sensorer som dimrar ned ljuset till 20%  när när endast delar av lokalen används och stänger av helt när hallen är tom.  På detta sätt beräknar man spara ytterligare 20-40% av elförbrukningen.  Hur har då ljusmängden påverkats? Jo, den har blivit 3 gånger högre vilket  är till stor glädje för alla fotbollsspelande Narviksbor.

Maj 2014
Lumenline i långa banor!

Lumenline i långa banor!

Efter en intensiv avslutning av projektet är nu vår största installation av Lumenline  på plats i Lantmännens nya  vackra lokaler på Kungsholmen. Totalt drygt 800 m linjära profiler har monterats i kontinuerliga längder upp till 50 m.  Då fastigheten har många spännande byggnadsdetaljer så har installationen krävt både vertikalat och horisontellt vinklade profiler med lysande hörn vilket har varit en rejäl utmaning i designfasen men resultatet talar för sig självt. Vi tackar ljusdesigner Tomas Höglund från Elkoncept, hela teamet från Hifab samt alla montörer från Ohmegi för ett gott samarbete.

Nov 2013
Badehusgatan 37 i nytt ljus

Badehusgatan 37 i nytt ljus

Norwegian Proporty’s fastighet Badehusgaten 37, är en 9 vånings kontorsbyggnad i centrala Stavanger. Ljusdesignföretaget Zenisk med ljusdesigner Arve Olsen fick tillsammans med inredningsarkitekten iark uppdraget att förbättra entrépartiet, receptionen och matsalen. Ljussättningen lyfter på ett fint sätt fram de fina material som används i byggnaden och i de delar där man har havsutsikt har ljuset använts för att sätta fokus på denna del av rummet. Armaturerna är linjära profiler från Whitegoods och Ecosense och downlights från Whitegoods.
Byggår: 2013
Uppdragsgivare: Norwegian Property

Postat i Interiörprojekt
Dela   
Nov 2013
Nattklubb eller Gym?

Nattklubb eller Gym?

Trondheims modernaste gym har just slagit upp portarna och belysning har varit en viktig del i utformningen av lokalerna. Tanken har varit att skapa en känsla av en urban klubb och ge besökarna en upplevelse utöver träningen. Helt enkelt en mix av gym och nattklubb, något som vad vi vet inte finns någon annanstans i Skandinavien. SLC Norge har levererat armaturer, styrsystem och stått för driftsättning och programmering.

Postat i Interiörprojekt
Dela   
Okt 2013
Ljuskronorna på plats på Östersunds Arena

Ljuskronorna på plats på Östersunds Arena

I foajén till Östersunds nya Arena hänger nu tre stora ljuskronor, 2,5 meter höga och med största diameter på två meter. Ljuskronorna är byggda av individuellt styrbara dioder och kan anta olika färger och mönster vid händelser på planen, till exempel ett mål eller ett rekord som slås. Kronorna ingår i den utsmyckning som tagits fram av konstnären Mats Olofsgörs för Östersunds Arena. Stockholm Lighting har tillsammans med Atlantic Star levererat dioder och driftsatt installationen.

Postat i Interiörprojekt
Dela   
Jun 2013
Hemma hos Emelie

Hemma hos Emelie

Alla som känner Emelie vet att hon gillar färg, form och ljus. Nu kan vi alla ta del av hennes fantastiska lägenhet genom Allt i hemmets fina reportage. Läs här! Och självklart finns Stockholm Lightings produkter väl representerade i lägenheten.

Postat i Interiörprojekt
Dela   
Maj 2013
En dag

En dag

"En Dag" är namnet på Katja Petterssons konstprojekt som fokuserar på hur ljuset förändras över dagen och hur det ger oss olika bilder av vår verklighet. En del i projektet är ett konstgjort fönster som består av ljusplattor med dynamiskt vitt ljus som går att reglera från 2700 K till 6000 K. Framför fönstret hänger en enkel gardin som bidrar till att göra det verklighetstroget. Fönstret ställdes första gången ut på Kleerups Galleri i samband med Designveckan. Foto: Pontus Lindvall. Armatur:  Gacrux Eco Dynamic White, OMS. Styrsystem: Lutron Grafic Eye

Apr 2013
Lutron styr ljuset i SAS Business Lounge

Lutron styr ljuset i SAS Business Lounge

SAS Business Lounge på Arlanda renoverades under våren och har fått nya ytskikt, nya snygga möbler och delvis ny belysning.  För att kunna skapa en situationsanpassad ljusmiljö har smart belysningsstyrning  installeras.  Med enkla knapptryckningar kan 8 olika ljusscenarier kallas upp och vid behov kan dessa enkelt modifieras från styrpanelen utan specialistkompetens. Systemet är DALI baserat och baserat på Lutron Homeworks

Postat i Interiörprojekt
Dela   
Mar 2013
Emelie pepprar med ljus

Emelie pepprar med ljus

Vår medarbetare Emelie Benson har inte bara en examen i Ljusdesign från JTH utan också en bakgrund inom inredningsdesign. Hennes egen lägenhet är ett fantastiskt exempel på bra och rolig belysning som harmoierar väl med stilen på inredningen. Detta har nyligen uppmärksammats av flera tidningar bla Residence och via Spektra/TT. Mycket av belysningen kommer från Stockholm Lighting - på bilden ser ni TALs fina takarmatur Scoop.

Feb 2013
Uppsala Tennishall

Uppsala Tennishall

SEB USIF Arena har nominerats till Årets Byggnad 2012. Med sitt böljande och växtklädda sedumtak är arenan spektakulär till utformningen. Arenan är grön i fler avseenden än så.

Miljöaspekten har varit en viktig del genom hela projekteringsarbetet. Det 7 000 kvadratmeter gröna taket minskar byggnadens energiåtgång samt upptar växthusgaser och ökar den biologiska artrikedomen. Hela taket motsvarar planterandet av nästan 700 träd. Dessutom har arenan bland annat lokalt omhändertagande av dagvatten ut till planteringsytorna, energieffektiv LED belysning både inne och ute och själva byggnationen har till stor del skett med naturmaterial som limträ, betong och glas. Stockholm Lighting har levererat energisnål LED belysning och lysrörsarmaturer både inomhus och utomhus.

Postat i Interiörprojekt
Dela   
Jan 2013
Yasuragi

Yasuragi

Yasuragi i Nacka har fått en rejäl uppfräschning vilket även innebär ny belysning. Ljusdesignen är gjord av Ecokonsult med Susanne Strömberg som ansvarig konsult. Stockholm Lighting har levererat Alphaled Universal och Aqua 3000K,  1000 lm som bland annat belyser den vackra strukturväggen i bottenvåningen. Foto Fredrik Schlau

Postat i Interiörprojekt
Dela   
Aug 2012
Stjärnor i Skövde

Stjärnor i Skövde

  I gångstråken på huvudgatan i Skövdes nya köpcentrum Commerce har arkitekten R-Studio skapat en dynamisk stjärnhimmel med DMX-styrda dioder. Installationen skapar en långsam glittereffekt som ger liv åt taket och även speglar sig i väggar och golv.

Postat i Interiörprojekt
Dela